Maya


În limba sanscrită maya înseamnă „iluzie”. În sistemul nostru subtil, alcătuit din chakre și canale de energie este o zonă numită Vid. Vidul este „oceanul iluziilor”, un ocean care trebuie traversat. Dacă mă gândesc la semnificația cuvântului iluzie, ea este ceva care este, dar de fapt nu este. Asta nu înseamnă că lucrurile care ne înconjoară nu există, persoanele din jurul nostru nu există. Toate sunt acolo. Iluzie este ceea ce gândim noi legat de tot ce ne înconjoară, ceea ce gândim despre tot și toate. Iluzie este atașamentul nostru față de diferite persoane, față de materie. Iluzie sunt condiționările (obiceiurile) noastre.
Muncim și pentru confortul nostru. Ce este confortul? Să ne fie viața cât mai ușoară, cât mai comodă. Ne atașăm de materie tot mai mult pentru confort. Ne atașăm de televizor, de calculator. Credem tot ce se spune la televizor, devenim dependenți de jocurile pe calculator. Ne umplem capul cu tot ce vedem și auzim la televizor, ne umplem capul cu viața jocurilor virtuale. Ne umplem capul cu tot ce citim, ajungem să credem tot ce citim. Ne formăm viața după toate ideile văzute, auzite, citite. Ne formăm după ideile altora. Acestea sunt iluzii. Nu este natura noastră naturală.
Dar, dacă toate ideile noastre, toate gândurile noastre sunt iluzii, ce este realitatea?
Realitate este ceea ce simțim. Ceea ce simțim înainte să gândim, înainte să judecăm ceva sau pe cineva. Realitate este faptul că viața pe care o trăim acum nu este un chin, de fapt. Ne atașăm de confort și de persoane, iar dacă atașamentul se pierde, este un chin pentru noi. Contrariul atașamentului este detașarea. În starea de detaşare, dacă pierdem din confort, este mult mai ușor, dacă pierdem o persoană, este mai ușor.
O altă realitate este Spiritul din noi, spiritualitatea. Spiritualitatea nu înseamnă că mergem în fiecare duminică la biserică și acolo ni se spune că trebuie să facem asta și aialaltă, trebuie să trăim așa și invers, ca să nu mergem în iad. Noi încercăm să trăim așa, dar nu se prea poate, știți. „Este o iluzie.” Cineva … un preot, un maestru spiritual … trebuie să ne învețe ce este spiritualitatea, ce este Spiritul, ce este iadul și raiul, există asemenea lucruri? Dacă da, cum știm cu adevarăt ce este real? De unde venim înainte de a ne naște? Tot acolo mergem după moarte?
Cineva a spus odată că „biserica noastră este în inima noastră”. Iar în inimă este Spiritul, acolo este spiritualitatea. Nu din inimă simțim atașamentele noastre. Nu din inimă ne dorim confortul. Nu cu inima gândim.   
Zona vidului din corpul nostru subtil reprezintă principiul de maestru spiritual. De-a lungul veacurilor am avut mulți profeți, mulți maeștri spirituali, care au încercat să ne readucă atenția spre Spirit. După moartea acestora s-au format religii/filozofii pe baza învățăturilor lor. Religii care se bat între ele, deși învățăturile sunt aceeași: să simțim Spiritul din noi, să devenim Spiritul.
Când traversăm acest „ocean al iluziilor” (vidul), ajungem la Spirit, apoi spiritualitatea intră în cap, în creier, apoi … doar apoi simțim cu adevărat că trăim.  

Shri Mataji despre maestrul spiritual:
„Un maestru spiritual este permanent în relație cu Divinul. Pe de o parte, aceasta se realizează în inima Sa, și tot ceea ce face sau spune vine de la personalitatea Sa profundă, spirituală. Pe de altă parte, el își păstrează atenția asupra slujirii lui Dumnezeu. El știe să recunoască lucrarea lui Dumnezeu în natură, în evenimente. El cunoaște regulile Sale care privesc viața și ființele. El descoperă jocul Divinului în întreaga creație și este spectatorul încântat al jocului, ca și actorul care are grijă să fie pe placul Stăpânului său, lui Dumnezeu. În același timp, se străduiește să comunice discipolilor Săi întreaga artă a acestui joc al dragostei.”
„Un maestru spiritual Realizat este, de asemenea, cineva care exercită o disciplină strictă asupra lui însuși – respectul de sine –, care posedă un simț total al detașării, dar în același timp, se impregnează de lucrurile care hrănesc mentalul (scrierile sfinte). Detașarea e foarte importantă, dar nu înseamnă indiferență.”
„Maestru spiritual este, de asemenea, cineva care a făcut multe eforturi pentru a opri orice efort. Adesea, el a renunțat la numeroase lucruri superficiale care nu servesc la nimic în viață. Și, în această privință, el trebuie să dea exemplu, trebuie să explice, trebuie să-și călăuzească discipolii către lucrurile care hrănesc Spiritul și să le arate calea de urmat. La acest sfârșit de secol XX, el este poate îndrumătorul pe care căutătorii încearcă să-l afle în imensul ocean care se mișcă neîncetat.“

Aghi