Muzica și meditația



Terapia prin intermediul muzicii este o terapie complementară care promovează un proces interior natural de vindecare. Muzica clasică indiană produce efecte benefice din punct de vedere fizic, mental, emoțional, iar spiritual este înălțătoare.

Astfel, audiţiile muzicale specifice ne pot ajuta în medițatiile noastre. În India antică s-a descoperit că există 7 note muzicale de bază care au derivat din diferite sunete ale naturii și cântece ale diferitelor animale. Prin meditație, noi putem simți corespondența chakrelor cu fiecare notă muzicală, ca un instrument de energie în interiorul nostru. Chakra se activează când frecvența notei  se potrivește cu chakra corespunzătoare și îi dă forță.  Folosind notele muzicale într-o anumită combinație, legătura dintre chakre  se activează.

Shri Mataji spune:  „Muzica are rolul de a transporta vibrațiile divine, dar muzica trebuie să fie, de asemenea divină.  Muzica ce are mesaj erotic sau ceva asemănător sau are un mesaj urât, agresiv, nu funcţionează în acest fel.  Dar dacă este o muzică decentă, ea poate comunica. Însă această discreție se dezvoltă doar după Realizarea Sinelui. Ceea ce vă face plăcere sunt de fapt vibrațiile. Veți simți vibrațiile răcoroase și vă veți bucura. Iar vibraţiile răcoroase vă liniştesc.”

Când energia, vibrațiile și frecvența muzicii indiene clasice se armonizează, vibrațiile chakrelor se activează.  Această integrare interioară creează o cale naturală pentru ridicarea energiei Kundalini.
Dr. Arun Apte (muzician indian renumit, care a folosit terapia muzicală în cercetări medicale) spune: „Trezirea energiei Kundalini în Sahaja Yoga se întâmplă la atingerea notelor muzicale. Notele ating chakrele și Kundalini se activează. Kundalini ajunge în Sahasrara prin canalul central și prin chakre. Kundalini devine una cu Divinul. Vibrațiile încep să curgă, yoghinii intră în starea de meditație și căutătorii încep călătoria spre evoluția lor spirituală.”

Atunci când energia Kundalini se ridică, hrănește chakrele și le aprovizionează cu energie. Organele noatre sunt conectate cu chakrele, astfel încât și organele noastre sunt hrănite cu energie, echilibrandu-se. Când Kundalini își găsește calea pentru a se ridica, ea străpunge osul fontanelei și formează o conexiune cu energia cosmică; iluminează creierul și activeaza toți nervii de aici, care apoi se întorc în inimă pentru a ilumina Spiritul.

Deci, cântatul ne face mai sănătoși, ne dă bucurie, ne dă starea de conştiinţă fără gânduri.


Aveți aici câteva stiluri muzicale care ne dau starea descrisă mai sus (sursă: youtube):

Lezione di canto con Arun Apte
 

Shri Maha Ganesha – by Wienananda
 

Indialucia plays Bulerias – muzică flamenco&indian


Wolfgang Amadeus Mozart-Symphony 40


Sukhkarta dukhharta Shri Ganesh Aarti


Sanjay Talwar - Jab Hridey Mein Basein 
 

Mother stay with me



Aghi