Termeni de bază în sahaja yoga

Ce sunt chakrele ?

Sunt centri energetici subtili situaţi la nivelul plexurilor nervoase principale din corpul nostru. O chakra este o „roată/rotiţă”, aceasta este semnificaţia traducerii cuvântului sanscrit „chakra”. În corpul nostru subtil avem şapte centre energetici, care corespund diferitelor stadii din dezvoltarea umană. Odată treziţi/activaţi (proces realizat în urma experienţei numite realizarea sinelui/spiritului), aceşti centri încep să emită vibraţii, exprimând calităţi pe care Divinul le-a pus în interiorul nostru. Problemele fizice, emoţionale sau mentale pot fi regăsite în dezechilibrele energetice ale uneia sau mai multor chakre.

Blocaje/dezechilibre energetice

Un blocaj/dezechilibru energetic apare atunci când o chakra nu funcţionează corect. Acest lucru impiedică ascensiunea energiei Kundalini care se face prin chakra respectivă la o chakra situată la un nivel superior. Este posibil ca chakrele noastre să nu funcţioneze corect şi aceasta este cauza principală a tuturor problemelor din viaţa noastră. După activarea energiei Kundalini, aceasta automat vindecă chakrele afectate utilizând tehnicile de meditaţie şi purificare.

Vibraţiile

Odată ce energia Kundalini este activată/trezită putem simţi vibraţiile acesteia. Vibraţiile se manifestă în formă de briză răcoroasă deasupra capului şi în palme. Kundalini urcă pe canalul central, străpunge fontanela, astfel noi putem simţi briza răcoroasă deasupra capului. Putem avea şi senzaţii de căldură în palme, în degete, care indică prezenţa blocajelor energetice şi care înseamnă că nu există armonie cu spiritul. Tot ceea ce este creat în Univers emite vibraţii, dar capacitatea de a le simţi se dezvoltă numai prin activarea energiei Kundalini. Tot ceea ce emite vibraţii răcoroase se află în echilibru şi este „sfânt”.

Kundalini

Este o energie maternă care se află în stare latentă în osul sacru de la baza coloanei vertebrale. Această energie se activează foarte simplu, este nevoie doar de dorinţa noastră. Shri Mataji este maestrul spiritual care activează energia Kundalini în persoanele care doresc, iar la rândul lor, aceste persoane pot să dea mai departe cunoaşterea primită. Scopul trezirii energiei este de a ne da yoga, de a ne conecta cu energia Divină atotpătrunzătoare, începându-şi astfel munca de a ne purifica şi de a ne echilibra centrii energetici.
„Există numeroase descrieri ale lui Kundalini care ne pun în gardă contra primejdiilor şi pericolelor „îmblânzării” lui Kundalini. De asemenea, multe cărţi descriu o varietate de experienţe de trezire a lui Kundalini care sunt deosebit de grosolane şi înfricoşătoare. Cu alte cuvinte, dacă cineva care nu este realizat (nu are activat energia) încearcă să o trezească pe Kundalini, ea nu răspunde acestei invitaţii. Principiul păzitor al lui Kundalini reprezintă puritatea integrală şi inocenţa divină. Acesta se „irită” dacă cineva încearcă să o insulte pe Kundalini, iar „mânia” sa zguduie energia sistemului nervos simpatic. „ - Shri Mataji Nirmala Devi

Meditaţia şi tehnicile de purificare


Prezentarea meditaţiei pe scurt: în timpul meditaţiei trebuie să stăm cât se poate de comozi, dacă e posibil cu spatele drept. Deoarece noi ne resimţim dezechilibrele în palme şi în degete, ne ţinem mâinile cu palmele în sus pe genunchi. Ne ducem mâinile pe diferite chakre, cerând energiei Kundalini să stabilească în noi calitaţile respectivelor chakre. Când ajungem în ultima chakră, numită Sahasrara, rămânem cu atenţia acolo, încercăm să stăm în starea numită fără gânduri. Conştienţi de tot ce se întâmplă în jurul nostru, dar fără gânduri. Este foarte dificil să stăm mult în această stare, dar exersând reuşim. În starea fără gânduri noi resimţim puterea energiei Kundalini, briza răcoroasă, liniştea spiritului, bucurie pură, suntem protejaţi, suntem conectaţi cu energia Primordială care ne înconjoară.
Tehnicile de purificare sunt foarte simple şi accesibile. Se folosec elementele, cum sunt focul, apa, aerul, pământul. Pentru învăţarea tehnicilor de purificare vă aşteptăm la programele noastre publice, sau vă stăm la dispoziţie la adresa de mail a asociaţiei.

Religiile

„Pe care le venerăm sunt expesii ale experienţelor fiinţelor realizate (cu energia Kundalini activată), vizionare. Ele vorbesc cu toţii de Fiinţa interioară, de o a doua naştere şi de Realizarea Sinelui / Spiritului. La început, în India de exemplu, au încercat să orienteze atenţia oamenilor către interiorul fiinţei cu ajutorul introducerii de simboluri reprezentând prezenţa Fiinţei Universale (inconştinetul universal, în termenii psihologilor) din interiorul nostru. Din păcate, aceste simboluri au dat naştere unui panteism dezmembrat, iar atenţia credincioşilor s-a fixat asupra simbolurilor şi a ritulurilor exterioare, ceea ce desigur, nu conducea la ţelul urmărit.
Alt gen de experiment religios, cel care constă în a vorbi numai în termeni ascunşi a dat naştere la multe religii, care s-au pierdut în dogme sau „isme”. Motivul acestor fapte era simplu: nu ţinând discursuri asupra florilor sau mierii veţi putea merge să le gustaţi. Dimpotrivă, aceasta nu va face decât să creeze dogmatisme. Trebuie să devenim albine pentru a ajunge la miere.” - Shri Mataji Nirmala Devi

Conexiuni cu alte discipline


Sahaja Yoga este privită în mod diferit: cei care critică metoda văd în această cale o formă de spiritualitate de tipul New Age și care creează un sincretism religios axat pe figura centrală a fondatoarei, în fapt o mistifcare, în timp ce discipolii identifică această metodă ca fiind "Maha-Yoga" - "Yoga finală" și cea mai completă cale de realizare spirituală.
Din punct de vedere religios Sahaja Yoga include componente din aproape toate religiile mari ale lumii apărute de-a lungul timpului, de la lumea antică a Greciei (prin preluarea mesajelor lui Socrate), pînă la spațiul Orientului mijlociu (Zoroastru) sau cel Extrem Oriental (Lao Tze, Confucius). Elemente de crestinism gnostic sau islam de factură mistică (sufi) sunt de asemenea preluate de această metodă.
Miezul învățăturilor predate de fondatoarea metodei rămîne în esență de factură hindusă cu rădăcini în vedanta. Metoda este una de "tantra yoga" cu elemente de bhakti yoga si raja yoga, care însă exclude și chiar condamnă practicile sexuale în obținerea "Eliberării". Această abordare diferențiază metoda de alte curente sahaja, în special de curentele sahajya practicate în Bengal (India).
Din punct de vedere științific tehnica Sahaja Yoga are cele mai mari afinități cu abordarea psihanalitică a lui Carl Gustav Jung în ceea ce privește procesul de dezvoltare a ființei umane, existînd puternice similitudini teoretice cu metoda individuației dezvoltată de Jung. Metoda mai are conexiuni cu medicina holistică, aplicații practice în psihologie, agricultură etc. dar reușitele trebuie supuse în continuare experimentului științific. (sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sahaja_yoga)

Aghi