De ce este aşa greu să nu te gândeşti la nimic

Am găsit un articol foarte interesant, intitulat „De ce e aşa obositor să nu te gândeşti la nimic” (sursă: hotnews), unde spune că ştiinţa a descoperit cât de greu este să îţi opreşti gândurile şi că „inhibarea gândurilor se face cu un consum surprinzător de energie”.

Cei care au practicat, sau practică în prezent o formă de yoga, unde scopul final al meditaţiilor este să ne oprim gândurile şi să rămânem în „starea fără gânduri”, pot confirma dificultatea acestui proces.

Ce se întâmplă în starea fără gânduri de fapt ?

Energia Kundalini se ridică din osul sacru de-a lungul coloanei vertebrale, străpunge fontanela şi se resimte briza răcoroasă deasupra capului. Este manifestarea energiei Kundalini în noi. În starea fără gânduri putem simţi Spiritul. Ori Spiritul ce este? Este bucurie, este iubire pură. Spiritul se manifestă doar când suntem deasupra gândurilor noastre, deasupra mentalului. Acolo este şi Divinul. Deasupra mentalului. În starea fără gânduri se uneşte microcosmosul cu macrocosmosul. Dovada sunt vibraţiile noastre răcoroase.

Cum ne oprim gândurile ?

Prin exerciţii de atenţie. Încercăm să ne punem atenţia pe un anumit lucru şi să ne menţinem atenţia acolo. Pe inimă, în fontanelă, pe vibraţiile răcoroase din palmele noastre, pe respiraţie. Shri Mataji spune, ca noi să ne oprim gândurile este foarte important să iertăm. Ştim că iertarea a fost una din puterile lui Iisus. Dar cel mai important pentru a ne ridica deasupra mentalului este devoţiunea sinceră faţă de maestrul nostru spiritual, cel care ne-a arătat calea spirituală, cel care ne învaţă despre Divin, despre Spirit, despre sinele nostru.

Iată ce spune Shri Mataji în cartea Sa, „Era Metamodernă”, despre chakra corespunzătoare subiectului nostru de discuţie:

„La intersecţia chiasmei optice din creier, se află centrul Agya cu două aspecte: unul guvernând hipofiza, iar celălalt epifiza. Epifiza înmagazinează toate condiţionările superego-ului, iar hipofiza creează ego-ul. Cele două baloane ale ego-ului şi superego-ului sunt plasate fiecare pe partea opusă, datorită intersectării la nivelul chiasmei optice unde se află chakra Agya. Astfel, o persoană cu blocaje pe partea dreaptă are afectat balonul ego-ului pe partea stângă a creierului, în vreme ce o persoană cu blocaje pe stânga are afectat balonul superego-ului şi al condiţionărilor pe partea dreaptă. Dacă o persoană are partea dreaptă a corpului paralizată, atunci vom şti că este afectată partea stangă a creierului. Când gândim prea mult, vor apărea probleme la centrul din partea dreaptă, iar ego-ul se va umfla din ce în ce mai tare, înnăbuşind întregul discernamânt.

Condiţionările pe care le avem din copilărie, se acumulează treptat pe partea stângă şi vor crea probleme. ... Condiţionarile dobândite nu sunt adevărate dar, pe măsură ce ne acaparează, ajungem să le acceptăm ca fiind reale. Odată cu vârsta, se amplifică şi condiţionările, iar efectul exercitat de ele asupra psihicului este uneori extrem de periculos.

Oamenii oscilează dintr-o parte într-alta, asemenea unui leagăn sau unui pendul. Ei nu pot rămâne în centru, ceea ce devine posibil numai când Kundalini se stabilizează într-o conexiune permanentă cu Divinul. Rezultatul deplasării către cele două extremităţi este crearea de probleme personale şi sociale.