Nirmala Salve s-a născut la 21 martie 1923, în oraşul Chhindwara din inima Indiei, într-o familie creştină. Numele de Nirmala înseamnă „imaculată, pură”. Tatăl ei, Prasad Salve, a fost un om erudit, cunoscător a 14 limbi, a tradus Coranul în marathi, iar mama ei, Cornelia Salve a fost prima femeie din India distinsă cu o diplomă de onoare în domeniul matematicii.
În copilărie şi-a petrecut vacanţele în ashramul lui Mahatma Gandhi, care a remarcat-o pentru calităţile ei. În 1942 studia medicina în Lahore când a izbucnit revoluţia pentru eliberarea Indiei, condusă de Gandhi. Nirmala a devenit conducatoarea unei mişcări de tineret pentru independenţa Indiei, fapt pentru care, împreună cu părinţii ei, a fost dusă la închisoare. Familia Salve şi-a pierdut toate bunurile materiale în această perioada, iar Nirmala nu şi-a mai putut continua studiile.
În 1947 s-a căsătorit cu Chandrika Prasad Shrivastava care, după ce fusese director al firmei Shipping Corporation din India, a fost ales secretar general al organizaţiei maritime a O.N.U. pâna la sfârşitul lui decembrie 1989. Nirmala a devenit mamă a două fiice: Kalpana şi Sadhana.
Fiindcă s-a născut cu energia Kundalini trezită, ea a simţit că are o muncă specială de făptuit. După ce s-a achitat de obligaţiile familiale, a început să se ocupe de spiritualitate. Însă văzând cum anumiţi guru contemporani jefuiau oamenii în numele spiritualităţii, şi-a dorit foarte tare să găsească o metodă simplă prin care oricine să-şi poată primi Realizarea Sinelui. În ziua de 5 mai 1970, Nirmala a meditat asupra chakrei Sahasrara şi a avut o trăire profundă: energia primordială (Adi Kundalini) din interiorul ei s-a ridicat foarte puternic şi a deschis ultimul centru energetic (Sahasrara chakra) la nivel cosmic (în inconştientul colectiv). Această experienţă unică a învăluit-o într-o ploaie torenţiala de vibraţii şi într-o bucurie pe care n-a mai trăit-o pâna atunci.
Aşa s-a născut Sahaja Yoga (uniunea spontană cu Divinul). Shri Mataji a început să se ocupe de oameni, să le activeze energia Kundalini, să le ofere Realizarea Sinelui, considerând că aceasta ar fi singura cale prin care întreaga omenire s-ar putea emancipa şi schimba. De atunci şi-a dedicat complet viaţa răspândirii acestei metode. Primii oameni care au urmat învăţăturile dânsei o numeau Shri Mataji (Mamă), pentru că s-a ocupat de ei cu multa răbdare şi iubire. Deşi cu timpul a devenit un maestru spiritual adevărat şi avea discipoli pe fiecare continent, ei îi plăcea mai mult să fie numită „mamă” în loc de „guru”. Obişnuia să spună: „Cel mai mare guru pe care îl aveţi este iubirea, iubirea divină”.
După 1989 a vizitat România de mai multe ori. Aici a fost întâmpinată cu mult interes, căci de fiecare dată sălile de sport unde se desfăşurau conferinţele se umpleau cu mii de oameni.
sursă articol: http://faraganduri.wordpress.com/2012/02/24/shri-mataji/