Inima

Meditaţia noastră se îmbogăţeşte cu adevărat şi devine profundă atunci când ne îndreptăm atenţia asupra inimii.

Dragostea pură este detaşată, căci este calitatea Spiritului. Dragostea este confundată adesea cu atracţia fizică sau cu posesivitatea faţă de bunuri materiale. Shri Mataji ne spune: „ataşamentul înseamnă moartea dragostei. Detaşarea dă dragostei voatre mişcare, circulaţie”. Detaşarea este puritate, este inocenţa. Dragostea pură nu se poate limita la o singură persoană, la o singură formă de expresie, este dragostea care curge de la sine către celălalt, pur şi simplu.

Esenţa vieţii tuturor profeţilor şi tuturor încarnărilor, esenţa tuturor religiilor este compasiunea. Compasiunea emană dintr-o chakră a inimii în stare bună de funcţionare. Trebuie să ştim, de asemenea, că părinţii noştrii care ne-au adus pe lume în această viaţă îşi au locul în inima noastră. Relaţia noastră cu ei este deci foarte importantă pentru sănătatea chakrei inimii. Trebuie să devenim conştienţi de responsabilitatea noastră faţă de ei şi trebuie să-i tratăm cu respect. La fel, părinţii îşi poartă copiii în inimă şi trebuie să le ofere o viaţă pură, încurajând dezvoltarea lor spirituală. Pentru a fi respectaţi, părinţii trebuie să se poarte în mod exemplar şi să fie demni de respect.

Inima ne dă sentimentul securităţii, precum şi încrederea în sine. Dragostea dă forţă şi încredere în sine, încât putem înfrunta viaţa asemeni războinicilor învingători. Chakra inimii este însăşi baza forţei noastre interioare. Această forţă este necesară pentru a ne apăra, între altele, şi împotriva invaziei bolilor.

Shri Mataji ne dă desrierea unui om cu chakra inimii în stare bună de funţionare: „sigur de sine, se va exprima întotdeauna cu sinceritate. El ştie în fiecare împrejurare ce comportament să adopte şi cum să facă faţă cu demnitate. Simţul datoriei nu-l împiedică să rămână atent şi tandru faţă de ceilalţi. Nu-l vedem plângându-se ori acţionând cu duritate faţă de nimeni, iar în prezenţa sa te simţi în largul tău. Când întâlneşte pe cineva, îl tratează cu acelaşi respect fie că e rege sau cerşetor şi ştie cum să vorbească să aducă oamenii pe drumul cel drept. Interesul său personal vine după interesul colectiv, atenţia sa este dedicată binelul celorlaţi.”