1) Nemulţumire
Majoritatea dintre noi simte foarte multă nemulţumire. În primul rând în plan financiar sau privind orice alt aspect al vieţii, slujbele noastre, familiile noastre şi, nu în ultimul rând, suntem nemulţumiţi cu noi înşine. Aşa cum ştiţi deja, punctul energetic de care ţine acest sentiment este numit, în termeni folosiţi de yoga, Nabhi sau Manipura. Organele care se află în zona Nabhi-ului se îmbolnăvesc până la urmă atunci când pierdem calităţile acestui centru energetic, cum ar fi generozitatea, liniştea şi pacea interioară, calitatea de a menţine echilibrul în familie, demnitatea, grija pentru ceilalţi, forţa concentrării şi capacitatea de a respecta Dharma (legile divinului). Însă cel mai mare blocaj care afectează acest punct energetic este consumul de alcool. Acesta deteriorează foarte mult ficatul, care este controlat şi coordonat de Nabhi drept. Nabhi drept exprimă o calitate fundamentală, şi anume bunăstarea materială a colectivităţii, a societăţii în care trăim. Dacă consumul de alcool pe scară largă este în exces, se întâmplă ce trăim toţi de câţiva anişori deja .... criza financiară a instituţiilor (a societăţii). Dacă Nabhi este afectat, nu avem linişte în familie (vezi rata divorţurilor); nu suntem generoşi doar de dragul dăruirii; nu avem linişte în interior, capul bubuie de grija zilei de mâine şi de probleme; devenim dominatori sau ne lăsăm dominaţi; suntem mult prea pretenţioşi, devenim chiar fanatici câteodată; avem o atenţie excesivă pe hrană (diete sau fast foods) etc.
2) Lipsa bucuriei. Depresie
Dacă nu simţim bucurie, nu putem fi generoşi cu cei dragi, nu putem fi spontani (analizăm şi reanalizăm o problemă), nu putem iubi cu adevărat. Lipsa bucuriei se datorează primului centru energetic, numit Mooladhara. De aici vine şi puterea de a respecta Dharma (legile divinului), puterea demnităţii, capacitatea de a abandona problemele noastre Divinului, înţelepciunea sau curajul. Dacă toate aceste calităţi le-am pierdut, intervin problemele afective, melancolia, tristeţea, frica, uneori chiar depresia. Bucuria este un sentiment foarte uşor de trăit. Sunt multe lucruri în viaţă care ne dau bucurii, doar că noi nu mai suntem capabili să simţim bucuria pe care ele o emană.
3) Exces de gânduri
.... este atunci când nu ştim ce înseamnă starea fără gânduri. Observaţi-vă umpik. Staţi câteva minute cu ochii închişi .... la ce vă gândiţi? La întâmplări din trecut (nu contează că trecutul de acum câteva ore sau acu' o săptămână sau şi mai mult) şi la ce va fi în viitor (viitorul apropiat sau mai depărtat). Dacă însă am sta şi ne-am gândi la ce facem acuma şi am putea să ne menţinem acest gând .... asta ar însemna că ne gândim la prezent, adică nu avem niciun gând, de fapt. Treaba minţii e să gândească, nu să se oprească din procesul de gândire. Când nu putem face să se oprească, e nasol. Înseamnă că nu ne putem odihni ca lumea. De aceea, de exemplu, le place pescarilor să stea să privească vârful băţului de pescuit: lucrul acesta relaxează mintea, ei se gândesc doar acolo (şi la peştii prinşi); sportul, indiferent ce fel de sport, de asemenea, relaxează mintea ... în timp ce fac jogging sau sar la aerobic, mă gândesc să nu mă împiedic, sunt atent la respiraţie, sunt atent acolo; la înot am grijă să nu înghit prea multă apă etc.; privesc o pictură frumoasă, o privesc doar ... nu încep să gândesc: oare ce fel de pensulă a folosit pictorul sau de ce a combinat culorile într-un anumit fel? ... nu ... doar o privesc cât de frumoasă este. E atât de simplu. Doar trebuie să ne aducem aminte să nu mai gândim din când în când.
Iar pentru a redobândi calităţile pierdute ... există meditaţia. V-o recomand cu căldură.