Cine caută .... găsește?

Tema de săptămâna asta de la programul public a fost aceasta: ce caută cineva care nu știe ce caută?
           Iată exemplul meu:
La început de tot, când am fost în stadiul de ameobă, am căutat să supraviețuiesc. Când am fost la stadiul animal, pe lângă supraviețuire am căutat să fie și burta plină. Când am fost om primitiv, pe lângă supraviețuire şi burta plină, am căutat adăpost, siguranță. Apoi am căutat să am familie, casă, să lucrez. Azi îl caut pe Dumnezeu, că undeva, pe drum, am pierdut legătura cu El. Deși la fiecare stadiu Dumnezeu a trimis pe cineva să îmi spună ce trebuie să fac să merg mai departe, deși a venit Iisus şi mi-a spus că El este Fiul lui Dumnezeu, nu L-am crezut, L-am crucificat. Totuși, reînvierea Lui m-a readus la Dumnezeu. Dar au trecut 2000 de ani de atunci, și eu iar am pierdut conexiunea cu Dumnezeu. Până acum. Când L-am căutat cu așa o ardoare, încât simt că L-am găsit. Nu mai e necesar să cred în Dumnezeu sau să-mi spună cineva că există, căci simt dovada existenţei Lui, Îl simt în inima mea. În inimă, unde e Spiritul, care este reflectarea Lui.
Greg Turek, în cartea numită Călătoria unui căutător, afirmă: „Sunt oameni care spun că nu sunt căutători, pentru că au găsit deja tot ce au nevoie, adică destui bani, destulă putere, destul comfort. Orice altă dorință nu mai are rost pentru ei sau este naivă. Este alegerea lor liberă. Dar oare căutarea lucrurilor materiale sau satisfacția socială sunt îndeajuns? Poate îi satisface pe unii. Dar sunt oameni care sunt satisfăcuți doar când și-au satisfăcut mintea și inima. Pentru satisfacția minții, poate că ar trebui să căutăm ceva universal, ceva ce ar trebui să integreze toate marile religii și culturi ai lumii. Iar pentru satisfacția inimii trebuie să experimentăm iubirea universală, necondiționată, iubirea care nu așteaptă nimic în schimb. Această iubire ar trebui să ne deschidă inima, să simțim unirea cu umanitatea și cu întregul univers.”
Poate avem dorință de schimbare, dar parcă nu avem destulă putere sau chef să schimbăm ceva.
„Una dintre cele mai traumatizante experienețe pentru ființele umane este schimbarea. Dezvoltăm tipare de comportamente cu care suntem confortabili. Schimbarea însă solicită o energie considerabilă. Așa putem înțelege cum pentru căutarea noastră  avem nevoie de o energie mare pentru a ieși din tiparele create de noi. Cu cât suntem mai mult condiționați sau avem un ego vulnerabil, cu atât este mai dificilă căutarea a ceva nou. Calitățile care deosebesc pe tineri de cei mai în vârstă sunt flexibilitatea, optimismul, idealismul și intoleranța la falsitate și la ipocrizie. Cum îmbătrânim, aceste calități sunt înlocuite cu rigiditate, pesimism, cinism și indiferență. Bineînțeles, sunt oameni în vârstă cu calități tinere și invers. Dar, în căutarea noastră nu trebuie să ne negăm moștenirea culturală. Observând culturile/religiile celelalte, nu putem decât să le comparăm cu a noastră și să vedem ce putem reține sau înlătura.” (Călătoria unui căutător)
În interiorul fiecărui căutător există o putere care susține căutarea. De fapt, Spiritul din noi caută unirea cu Sinele lui mai măreț.
Călătoria unui căutător poate fi una lungă.
Doar o Mamă poate să transforme copilul ei, doar maternitatea unui maestru spiritual poate să transforme un discipol în maestru spiritual.
Aceeași călătorie poate fi de asemenea periculoasă, pentru că nu tot ce este dincolo, este divin. Nu toate puterile contribuie la calea cea dreaptă. Viziunile, vocile, proiecțiile astrale, aurele, levitația, predicțiile, comunicarea cu persoanele decedate și alte lucruri asemănătoare sunt periculoase. Toate sunt posibile, dar ele nu ne duc la Divin. Ele ne împuternicesc doar temporar. Ele ne fac egoul să creadă că suntem speciali. Dar curând toate aceste puteri cauzează nefericire, boli, nenorocire și depresie. Ele sunt invitații evidente pentru posesiuni de spirite; sunt ocolișuri confuze, ba chiar pot distruge căutarea noastră adevărată. 

Astfel, vă fac cunoștință cu lucrurile la care trebuie să fim atenți când căutăm ceva nou:

  • Ni se cer bani? (Adevărul nu poate fi cumpărat sau vândut)
  • Cei care vă ajută fac presiuni asupra Dvs.? (ar trebui să cunoaștem valoarea lor din convingerile noastre individuale, nu din cărțile citite sau din diferite prelegeri)
  • Puteți simți efectele? (să nu fim mulțumiți doar că aparținem unei grupări)
  • Se îmbracă ei într-un mod ciudat, stau așezați în poziții ciudate sau ne îndemnă să rostim ciudățenii? (Adevărul nu este ceva ce se obține prin diferite eforturi)
  • Este calea aleasă dharmică? (dharma - calea centrală, similar cea parcursă de sfinți, yoghini și oameni măreți din trecut, sau este o cale cu experiențe înfricoșătoare?)
  • Sunt membri ei de încredere? (vă simțiți confortabil în prezența lor?, manifestă ei iubire și bucurie?, valoarile despre care vorbesc sunt evidente în ochii/comportamentul lor?)
  • Aveți libertatea de a pleca? (trebuie să vă ascultați inima, nu egoul/nu gândurile. Dacă simțiți teamă sau neliniște, să dați atenție acestor sentimente. Dacă aveți îndoieli sau sunteți sub presiune, plecați. Nu vă lăsați hârțuiți.)

În final, vă invit să ascultați un discurs ținut de Shri Mataji Nirmala Devi în 1978, cu tema „Evoluția dincolo de religia organizată (o oră jumate!). Discursul este în engleză.

Câteva idei din discurs

„Ideea de  Dumnezeu a fost pierdută. Ne-am gândit la Dumnezeu – la început filozofia era cea mai importantă materie. La școli se  preda întâi filozofia. Acum economia este subiectul cel mai important. Exact opusul.
            Noi am început să ne dezvoltăm în exterior. Descoperirile sfinților, descoperirile marilor încarnări, învățăturile marilor scripturi s-au pierdut, pentru că ei au spus: „Dacă trebuie să-ți găsești bucuria și fericirea, trebuie să-ți îndrepți privirea înăuntru”. Dar toată dezvoltarea a fost în exterior, iar noi ne-am pierdut echilibrul.
Chiar și în numele religiei am făcut asta; aș spune, de exemplu, religia hindusă. Și catolicismul sau  protestanții  sau  Islamul și toți acești oameni. Religia însemna că trebuia să ai mulți oameni adunați laolaltă și că trebuie să ai o clădire. Toți  trebuie să stați acolo, să cântați de dimineața până seara, să ascultați predici de dimineața până seara și apoi să contribuiți cu ceva bani la biserică sau la  un templu hindus sau sa contribuiți pentru persoana care trăiește acolo în numele lui Dumnezeu.
Voi ați crezut că mergând la biserică sau mergând la aceste temple sau mergând în aceste locuri, toată căutarea voastră va fi teminată și acum ne putem dezvolta în exterior. De fapt oamenii l-au negat total pe Dumnezeu. Nimeni nu a mai crezut că trebuie sa-l căutăm pe Dumnezeu. 
            Noi trebuie să-l găsim pe Dumnezeu nu prin aceste metode artificiale prin care creăm mănăstiri sau temple sau mari organizații sau toate acestea, ci prin a-L căuta pe Dumnezeu în interior. În ce scriptură e scris că prin construirea de mănăstiri îl puteți  obține pe Dumnezeu? Vreau să spun că putem înțelege dacă cineva i-a condus pe căi greșite, dar nimeni nu a zis asta: nici islamul, nici creștinismul, nici hindușii. Nicăieri nu e  scris, nici în buddhism. Dacă vedeți învățăturile lui Buddha, El nu a zis nicăieri să faceți o mănăstire și apoi să aveți din ce în ce mai mulți oameni. El a zis tot timpul că trebuie să meditați, trebuie să meditați, trebuie să meditați. 
            Acum, simultan, avem puterea de a crea. Dumnezeu ne-a revelat cunoașterea științei. Dumnezeu este cel care ne-a dat-o. El este cel care ne-a revelat această putere. Și de ce a făcut asta? Noi eram chiar mai bine fără aceasta. De ce a făcut-o ? El a făcut asta pentru că  s-a gândit că nu aveți timp pentru meditație. El s-a gândit că e mai bine pentru voi să aveți aceste mașinării care să vă ajute în munca voastră.
            El v-a dat aceste puteri. El a zis: o gospodină muncește prea mult, deci ar trebui să aibă o bucătărie automatizată. Ok, deci ea are o bucătărie automatizată. Dar ce vrea ea? Ea vrea să meargă la coafor. Unde își petrece ea timpul? Ea vrea sa meargă la un bal. Dacă are prea mult timp și e plictisită, ea vrea să se ducă la un bar seara. Apoi ea vine foarte obosită acasă, se enervează  pe toată lumea și se duce să doarmă.  Acesta este finalul căutării noastre. Acesta e locul unde ajungem când suntem dezvoltați. Nu ştiu dacă am putea numi asta dezvoltare; este vreun semn de maturitate în acest comportament?
Au dat ei vreo atenție Sinelui lor, căutării Sinelui?
Au descoperit ei ce este SINELE din interior, care este descris în toate scripturile?
Așa că totul  a devenit o afacere  orientată  către bani. Vreau să vă spun sincer că Dumnezeu n-are nimic de-a face cu banii. Dumnezeu e ceva foarte diferit, El ne-a creat, ne- a evoluat și a vrut ca noi să fim puțin mai fermi în acestea.  Modul în care sărim și alergăm după aceste lucruri … am devenit atât de materialiști! Materia stă pe capul nostru, nu ne putem descurca fără multe lucruri. Ați putea trăi mult mai simplu, fără să vă complicați. Dar ne-am complicat pentru că suntem dezvoltați.”

Ági



Vrei să schimbi ceva în viața ta?

Sâmbătă, 5 mai, orele 18, Asociaţia „Sahaja Yoga – România”, filiala Arad, va organiza un program public cu intrare gratuită, destinat tuturor celor interesaţi în probleme cum ar fi dezvoltarea personală, managementul stresului etc. Plecând de la interogaţia provocatoare „Vrei să schimbi ceva în viaţa ta?”, acţiunea va cuprinde o conferinţă, audiţie muzicală (meloterapie) şi un workshop.
Ea se înscrie într-un amplu şir de manifestări organizate la nivel mondial de către Asociaţia Internaţională „Sahaja Yoga”, care consideră „5 Mai” ca fiind ziua internaţională a renaşterii în plan spiritual a omului. Bazată pe învăţăturile şi viziunea despre lume şi om ale lui Shri Mataji Nirmala Devi, asociaţia internaţională pledează pentru redobândirea demnităţii omului în sensul ei cel mai înalt, pentru promovarea valorilor şi a calităţilor spirituale înnăscute în fiinţa umană, dând soluţii pentru felul în care omul poate obţine armonia, bucuria şi pacea interioară.
Peste tot în lume, activităţile Asociaţiei „Sahaja Yoga” se desfăşoară pe bază de voluntariat, iar la programele, cursurile şi workhop-urile organizate intrarea este gratuită.
Acţiunea filialei Arad a asociaţiei va avea loc la Facultatea de Ştiinţe Umaniste a U.V.V.G., sediul de pe Str. Unirii nr. 3-5, în Aula „Vasile Goldiş”.

articol apărut pe www.aradon.ro