"În scrierile numite Purana, timpurile moderne în care trăim noi acum sunt denumite Kali Yuga, era confuziei şi a conflictelor. Yuga – „vârstă” în sanscrită – sunt perioade de câteva mii de ani, care se succed într-o progresie ciclică. Dwapara Yuga, a doua eră, a fost cea în care oamenii au început să piardă din marile calităţi pe care le-au avut în prima eră, Vârsta de Aur, iar Kali Yuga, vremurile moderne, marchează punctul cel mai de jos al evoluţiei morale şi spirituale a ciclului. Kali Yuga este urmată de Krita Yuga, era transformării sau a actualizării experienţei spirituale care, în final, va duce la Satya Yuga, era adevărului, a realităţii, în care se va întoarce Vârsta de Aur şi toate calităţile omului se vor manifesta din nou în toată măreţia lor. Astfel, potrivit Puranelor, umanitatea are mari şanse de a se bucura de Satya Yuga, care va aduce pace, armonie şi iubire divină.
Dacă facem legătura între Kali Yuga, aşa cum este ea descrisă în Purane, şi situaţia actuală a societăţii noastre, s-ar părea că perioada cea mai rea din Kali Yuga a început în cursul primului pătrar al secolului XX. E incredibil cât de radical s-au schimbat cultura şi gândirea într-un răstimp atât de scurt, în special în Vest. În Kali Yuga, valorile tradiţionale sunt discreditate din ce în ce mai mult şi chiar distruse, în timp ce rătăcirea morală este uriaşă. Se caută fără încetare noi forme şi tipuri de ordine. Puranele spun că atunci când se va atinge punctul maxim al decăderii, oamenii îşi vor pierde complet simţul dharmei (simţul înnăscut al corectitudinii). Atunci binele va fi confundat cu răul. Copiii nu-şi vor mai respecta părinţii. Bărbaţii vor gândi şi se vor comporta precum femeile, iar femeile vor deveni asemenea bărbaţilor. Cele mai decăzute fiinţe umane vor ocupa poziţii de autoritate şi putere, iar oamenii cu un înalt nivel spiritual vor fi marginalizaţi şi dispreţuiţi.
Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, a început să se manifeste era de tranziţie numită Krita Yuga, cea care vesteşte începutul unei noi Satya Yuga. Krita Yuga este o perioadă excepţională de ascensiune spirituală, când Puterea Divină Atotpătrunzătoare – numită în sanscrită Parama Chaitanya – devine activă la nivelul existenţei umane obişnuite. S-a prezis că această activitate divină va aduce mult aşteptata Satya Yuga, era evoluţiei şi ascensiunii spirituale. (...)
A doua particularitate a Krita Yuga este că, ori de câte ori au loc abateri de la dharma – legile divine, intrinseci, ale corectitudinii, care sunt înnăscute şi care reglementează atât existenţa umană, cât şi întreaga structură a lumii şi manifestarea cosmosului – efectele acestor abateri se vor reflecta asupra tuturor acestor niveluri, ca rezultat al unei acţiuni compensatorii corespunzătoare. Acest fenomen poartă denumirea de Legea polarităţii sau Karma Phalam – în limba sanscrită „roadele acţiunii”, care practic înseamnă că indiferent ce făptuieşte, omul culege roadele faptelor sale: „Cum semănaţi, aşa veţi culege.“ Astfel, în decursul acestei yuga, toţi oamenii îşi vor primi Karma Phalam. Dacă au trăit în conformitate cu legile universale şi eterne ale fiinţei, dharma, se vor bucura de o existenţă armonioasă şi împlinită. Dar dacă, prin greşelile lor, s-au abătut de la calea de mijloc, a dharmei, fie în plan individual, fie în plan colectiv, vor trebui să plătească în decursul acestei vieţi.
În Krita Yuga există multă suferinţă, ceea ce este trist, dar ea nu este decât efectul propriilor noastre acţiuni, cu care trebuie să ne confruntăm. Suferinţa poate fi evitată dacă oamenii se înalţă spre ceea ce în yoga se numeşte starea spiritului sau unirea cu puterea divină. Conform legii polarităţii, în Krita Yuga pedeapsa şi demascarea vor exista atâta timp cât noi nu acceptăm calea spiritualităţii, singura cale autentică şi dătătoare de satisfacţie pentru fiinţele omeneşti. Suferinţele care se abat asupra oamenilor, atât individual cât şi la nivel colectiv, nu sunt nimic altceva decât propria lor Karma Phalam, rezultatul propriilor lor opţiuni.
În ciuda acestui aspect, totuşi Krita Yuga este şi o eră plină de binecuvântare pentru cei care sunt în mod sincer căutători înfocaţi ai adevărului. În Krita Yuga există ocazii deosebite de autotransformare şi odată cu evoluţia lor, căutătorii vor atinge un nivel foarte înalt de spiritualitate. Însă în Krita Yuga, puterea compasiunii şi iubirii divine – Param Chaitanya – este atât de mare, încât şi cei care au comis greşeli şi suferă de pe urma lor sunt mântuiţi de aceste suferinţe prin acţiunea iubirii divine atotpătrunzătoare. Mai mult, în Purane se mai spune că puterea reziduală – acea energie înnăscută care ne îndeamnă mereu să căutăm tot mai sus şi care ne conferă astfel ascensiunea spirituală – numită Kundalini, va fi trezită şi va dărui căutătorilor Realizarea Sinelui sau Cunoaşterea Sinelui Suprem. De asemenea, această putere va aduce fericirea fizică, emoţională şi spirituală, şi toate problemele izvorâte din fiinţa noastră interioară sau din centrii de energie ai corpului nostru subtil vor fi rezolvate prin acţiunea spontană de purificare şi de armonizare a lui Kundalini. Astfel vor fi soluţionate toate problemele individuale, precum şi cele colective sau sociale create de oameni. Se spune însă că starea respectivă este destinată numai acelora care, prin ascensiunea lor, au atins starea Sinelui. Toate aceste profeţii străvechi pot fi observate azi în toată limpezimea lor."