Ce simţim azi, noi, oamenii?


1) Nemulţumire
Majoritatea dintre noi simte foarte multă nemulţumire. În primul rând în plan financiar sau privind orice alt aspect al vieţii, slujbele noastre, familiile noastre şi, nu în ultimul rând, suntem nemulţumiţi cu noi înşine. Aşa cum ştiţi deja, punctul energetic de care ţine acest sentiment este numit, în termeni folosiţi de yoga, Nabhi sau Manipura. Organele care se află în zona Nabhi-ului se îmbolnăvesc până la urmă atunci când pierdem calităţile acestui centru energetic, cum ar fi generozitatea, liniştea şi pacea interioară, calitatea de a menţine echilibrul în familie, demnitatea, grija pentru ceilalţi, forţa concentrării şi capacitatea de a respecta Dharma (legile divinului). Însă cel mai mare blocaj care afectează acest punct energetic este consumul de alcool. Acesta deteriorează foarte mult ficatul, care este controlat şi coordonat de Nabhi drept. Nabhi drept exprimă o calitate fundamentală, şi anume bunăstarea materială a colectivităţii, a societăţii în care trăim. Dacă consumul de alcool pe scară largă este în exces, se întâmplă ce trăim toţi de câţiva anişori deja .... criza financiară a instituţiilor (a societăţii). Dacă Nabhi este afectat, nu avem linişte în familie (vezi rata divorţurilor); nu suntem generoşi doar de dragul dăruirii; nu avem linişte în interior, capul bubuie de grija zilei de mâine şi de probleme; devenim dominatori sau ne lăsăm dominaţi; suntem mult prea pretenţioşi, devenim chiar fanatici câteodată; avem o atenţie excesivă pe hrană (diete sau fast foods) etc.

2) Lipsa bucuriei. Depresie
Dacă nu simţim bucurie, nu putem fi generoşi cu cei dragi, nu putem fi spontani (analizăm şi reanalizăm o problemă), nu putem iubi cu adevărat. Lipsa bucuriei se datorează primului centru energetic, numit Mooladhara. De aici vine şi puterea de a respecta Dharma (legile divinului), puterea demnităţii, capacitatea de a abandona problemele noastre Divinului, înţelepciunea sau curajul. Dacă toate aceste calităţi le-am pierdut, intervin problemele afective, melancolia, tristeţea, frica, uneori chiar depresia. Bucuria este un sentiment foarte uşor de trăit. Sunt multe lucruri în viaţă care ne dau bucurii, doar că noi nu mai suntem capabili să simţim bucuria pe care ele o emană.

3) Exces de gânduri
.... este atunci când nu ştim ce înseamnă starea fără gânduri. Observaţi-vă umpik. Staţi câteva minute cu ochii închişi .... la ce vă gândiţi? La întâmplări din trecut (nu contează că trecutul de acum câteva ore sau acu' o săptămână sau şi mai mult) şi la ce va fi în viitor (viitorul apropiat sau mai depărtat). Dacă însă am sta şi ne-am gândi la ce facem acuma şi am putea să ne menţinem acest gând .... asta ar însemna că ne gândim la prezent, adică nu avem niciun gând, de fapt. Treaba minţii e să gândească, nu să se oprească din procesul de gândire. Când nu putem face să se oprească, e nasol. Înseamnă că nu ne putem odihni ca lumea. De aceea, de exemplu, le place pescarilor să stea să privească vârful băţului de pescuit: lucrul acesta relaxează mintea, ei se gândesc doar acolo (şi la peştii prinşi); sportul, indiferent ce fel de sport, de asemenea, relaxează mintea ... în timp ce fac jogging sau sar la aerobic, mă gândesc să nu mă împiedic, sunt atent la respiraţie, sunt atent acolo; la înot am grijă să nu înghit prea multă apă etc.; privesc o pictură frumoasă, o privesc doar ... nu încep să gândesc: oare ce fel de pensulă a folosit pictorul sau de ce a combinat culorile într-un anumit fel? ... nu ... doar o privesc cât de frumoasă este. E atât de simplu. Doar trebuie să ne aducem aminte să nu mai gândim din când în când.

Iar pentru a redobândi calităţile pierdute ... există meditaţia. V-o recomand cu căldură.

Teambuilding la ştrand

Un sfârşit de săptămână de teambuilding pentru mine înseamnă să îţi cunoşti colegii mai bine în relax. O locaţie perfectă pentru o asemenea activitate este ştrandul de la Gyula – Ungaria. Activităţile au fost specifice de tembuilding – joacă în bazinul cu valuri, datul cu topoganul, stat la bronz, colorat mandale, savurat specialităţile locului. Am fost invitată de o firmă cu oameni tineri şi dianamici din Arad şi Timişoara. Rolul meu a fost să ţin o meditaţie de sahaja yoga, prezentată în aşa fel, încât să poate fi folosită meditaţia pentru relaxarea minţii agitate oricând şi oriunde. Un exerciţiu de relaxare înseamnă interiorizarea atenţiei pentru câteva minute, adică reglarea respiraţiei şi exerciţiu de atenţie, încercând să menţinem atenţia pe un ceva anume (pe respiraţie, pe o chakră, pe energia Kundalini, etc.), astfel oprind gândurile care vin în continuu dinspre trecut sau viitor şi încercând să ne stabilim în prezent. Spre exemplu, coloratul mandalelor asta a menit să facă. Să colorăm o mandala (vezi semnificaţie mandala) necesită o atenţie concentrată, deoarece este un desen complex care trebuie coloartă în cât mai multe culori, simetric sau asimetric, după starea fiecăruia. O asemenea activitate relaxează mintea.
Este tot timpul frumos să cunoşti oameni noi, să îi simţi atât individual cât şi colectiv, mai ales când e vorba de teambuilding. Eu cred că nimic nu este întâmplător în viaţă, totul se întâmplă cu un anume motiv. Aşa cum nu a fost întâmplător nici că „bograci-ul” l-am făcut foarte ... da foarte iute, nu din cauză că sunt unguroaică şi îmi place să gătesc iute, ci din cauză că s-a simţit partea stângă a colectivităţii, fapt care mi-a confirmat Alina după scurta meditaţie de duminică dimineaţa, spunând că şi-a simţit degetul inelar de pe mâna stângă, iar negătivităţile de pe canalul stâng au nevoie de iute pentru ameliorare, de aceea a ieşit bograci-ul, nu din întâmplare, aşa iute. Chakrele corpului subtil au corespondenţă în degete, de aceea este bine să fim atenţi ce simţim în degete sau la care deget ne tăiem, ne lovim – înseamnă că acolo avem o negativitate. Blocajele canalului stâng a corpului subtil sunt gândurile multe ancorate în trecut, melancolie, tristeţe, etc. ... să nu mă înţelegeţi greşit ... asta nu înseamnă că toţi au aceste probleme, este doar un aspect care s-a simţit. Aşa cum ficatul câtorva din noi a cerut gofri cu frişcă de ciocolată să se hrănească - ficatul care este sediul atenţiei, a puterii noastre de concentrare (vezi articolul chakrele şi canalele de energie si cauzele blocajelor).
Gândindu-mă la fiecare persoană din mica colectivitate şi la cele două zile petrecute împreună cu ei, am avut nişte clipe într-adevăr frumoase, am retrăit bucuria copiilor împreună cu Radu, Alexandra, Flavius şi Flavia când ne-am dat cu topoganul şi după fiecare alunecare am fugit înapoi să ne dăm iar şi iar, ca şi copiii care nu mai vor să iasă din apă ever; am cunoscut-o pe Oana, o fată echilibrată; Alina care ne-a făcut să râdem din tot sufletul, împreună cu Radu; Alexandra care dansa ca o zână cu eşarfa în iarbă şi în care m-am recunoscut când eram la vârsta ei (are 20 de ani); micuţa şi drăguţa Flavia cu apartul ei mare de foto; Flavius care are un spirit de lider foarte bine dezvoltat, poate era mai bine să fie el „profesor de yoga”; Amina care este completarea perfectă a lui Flavius (sunt căsătoriţi), o fineţe de fată, blândă, cu multă bucurie în ochişori şi în inimă; Claudia pe care am simţit-o cu calităţile frumoase a unei mame; Alina a cărei zi de naştere am sărbătorit-o împreună cu ziua Oanei cu torta de ciocolată la cofetărie, are o strălucire caldă în ochi; Dorin dă bucurie oamenilor din jur şi Radu cu grija celorlalţi.

Aşa am simţit eu acest „team”. M-am simţit mega bine cu voi. Vă pup,
viszlát,
Ági