Să ne reamintim adevărata semnificaţie a Paştelui



Citate despre Paşte - fragmente din diferite discursuri ale lui Shri Mataji Nirmala Devi



 Discurs din 4 aprilie 1985 – Londra, Anglia

Noi sărbătorim Paştele pentru a arăta că Cristos a reînviat. Spiritul, adică Cristos, trebuie să reînvie din manifestarea materială a Divinului. Materia se manifestă pentru că am creat-o noi înşine. Nu este suficient că timpul nostru s-a născut din materie, dar suntem şi ataşaţi de ea, o dorim şi vrem s-o avem. Orice lucru doriţi este susţinut prin dorinţa voastră, pentru că acum vă aflaţi pe scenă. Dacă doriţi să susţineţi materia, dacă vreţi să păstraţi materia ca prioritate principală, ea va rămâne. Nu poate să dispară.

Cristos a ieşit din materie, a ieşit din acel mormânt ce simbolizează materia care ne-a închis în interiorul ei şi care trebuie deschisă complet prin puterea noastră spirituală. Aruncaţi deoparte piatra ce acoperă acest mormânt! Ieşiţi de acolo şi staţi în afara lui! Acesta este mesajul reînvierii lui Cristos.

Discurs din 31 martie 1991– Sydney, Australia

Vorbim de înviere atunci când ne gândim la a doua naştere: un ou devine o pasăre - ceea ce se numeşte dvijaha, adică născut de două ori - la fel, noi care suntem acoperiţi de egoul şi condiţionările noastre, ne deschidem în exterior spre a deveni o pasăre şi astfel am ajuns să cunoaştem (...) această Putere Atotpătrunzătoare. (...) Fără a cunoaşte Puterea Atotpătrunzătoare, ce rost are orice venerare sau incantaţie? Dacă nu eşti conectat, aceasta nu are sens.

Cunosc oameni care se mândresc pentru lucruri absurde, fără semnificaţie şi nu înţeleg că toate aceste lucruri sunt exterioare, nu vă îmbogăţesc şi nu vă dau nicicum puterea de care aveţi nevoie, nu vă fac frumoşi. Nu este nimic măreţ în toate aceste lucruri pe care le poate avea oricine. Însă bunăstarea interioară pe care o dezvoltaţi este cea mai bună modalitate de a vă purifica, iar învierea poate avea loc, în acelaşi fel în care a spus Christos.

Discurs din 23 aprilie 2000 – Istanbul, Turcia

Ştiaţi cu toţi că trebuie să aibă loc ceva pe un plan mai înalt, că trebuie să vă naşteţi din nou. Însă nimeni nu ştia cum se petrece acest lucru. Partea subtilă a fiinţei voastre nu v-a fost explicată niciodată. Sfinţii au vorbit numai despre purtarea pe care trebuie s-o aveţi. Ei au spus numai că trebuie să duceţi o viaţă foarte pură, foarte sinceră. Însă nu v-au spus cum se va întâmpla.

Noi am auzit că învierea înseamnă să fim deasupra lucrurilor obişnuite. Ne-am pierdut însuşirile distructive pe care le numim cei şase duşmani (...). Toate aceste şase trăsături pe care le-am căpătat fie din ignoranţă, din educaţie, din cărţi sau de oriunde altundeva, dispar. Când se înalţă Kundalini şi deveniţi una cu divinul, atunci staţi pe pământ solid. Vă daţi seama că aţi găsit adevărul, şi nu vă mai aduc bucurie aceste obiceiuri distructive. Voi renunţaţi la ele, pur şi simplu. Astfel intraţi în împărăţia cea nouă, în care construcţia divină se desăvârşeşte în voi. Aceasta este adevărata înviere a fiinţelor omeneşti.

De exemplu, de Paşti oferim ouă. Care e semnificaţia acestui gest? De ce să oferim ouă? În primul rând, oferim ouă fiindcă oul poate trece printr-o transformare. Poate deveni un pui mic. Poate să se nască din nou. Oul are capacitatea de a se naşte din nou. Deci, când primiţi un ou ca simbol de Paşti, acest lucru înseamnă că puteţi deveni un alt om, un om mai bun, şi un om cu însuşiri spirituale. Puteţi deveni acest lucru. Dar oamenii nu ştiu de ce dăruim ouă.



Sărbători fericite tuturor !