Tehnici esenţiale de supravieţuire .... în jungla urbană

Sună cunoscut titlul ? Cine urmăreşte Discovery Channel recunoaşte imediat cuvintele a două emisiuni diferite. Am împrumutat titlurile şi le-am "împreunat" ... sună mai interesant. Mai demult ..... demult de tot, cine vroia să atingă starea de yoga, s-a săturat de viaţa de zi cu zi, s-a retras în munţii Himalaya, de exemplu, pentru meditaţie, pentru a descoperi yoga sau pur şi simplu gândindu-se la sensul vieţii.
Azi este un pic diferită situaţia. Avem multe metode de yoga, în aproape toate ţările, ne stau la dispoziţie foarte multe informaţii. Putem să ne activăm energia Kundalini cu uşurinţă pentru care în trecut a trebuit să "suferim". Cum putem adapta viaţa spirituală în jungla urbană ?

Răspunsul este … având tehnici esenţiale de supravieţuire.

Pentru că este simplu să fugi departe de probleme, sau dimpotrivă, ne scufundăm în ele, de nu mai vedem ieşirea. Shri Mataji ne spune: "mai întâi trebuie să facem lumină într-o încăpere, să vedem ce se află acolo", apoi putem să ne facem o startegie de apărare. Ce înseamnă asta ? Înaintea metodei Sahaja Yoga, celelalte discipline făceau invers. Într-o încăpere întunecată se făcea curăţenie, apoi se aprindea o luminiţă şi se vedea rezultatul. Încăperea, aici, este corpul nostru subtil, care cuprinde chakrele şi canalele de energie. Lumina care trebuie aprinsă este energia Kundalini. În experienţa numită realizarea sinelui activăm energia Kundalini, căpătând o nouă conştiinţă, prin care suntem capabili să ne simţim starea corpului subtil. Simţindu-le, putem începe îndepărtarea blocajelor / negativităţilor prin tehnici simple de purificare.

În Sahaja Yoga atenţia este importantă. Cu atenţia putem face multe lucruri. Cu atenţia, noi putem supravieţui în această junglă urbană.

Ştim că meditaţiile sahaja, înainte de a ajunge în starea fără gânduri, constau din exerciţii de atenţie. Cu atenţia putem dirija energia Kundalini să ne purifice chakrele şi canalele de energie. Forţa atenţiei joacă un rol important în aceste exerciţii. Dacă atenţia noastră nu are forţa necesară, gândurile ne doboară, fără să observăm. Dar, este doar un exerciţiu. Exersând, ne putem stăpâni gândurile. În starea fără gânduri ..... acolo se întâmplă lucrurile interesante. De exmplu, în starea fără gânduri noi suntem protejaţi de către propria noastră Kundalini. Doar în această stare se ridică Kundalini de-alungul coloanei vertebrale, străpunge fontanela şi ne înconjoară ca o aură protectoare, manifestându-se printr-o briză răcoroasă perceptibilă.

Şi cu problemele cum rămâne ?

Problemele există pentru a fi depăşite, pentru a învăţa din ele, pentru a ne observa greşelile şi a le corecta. Putem să ne implicăm în probleme, dar putem şi să le abandonăm Divinului. Problemele oricum se rezolvă, într-un fel sau altul ........ se rezolvă, pentru ca noi să evoluăm prin ele, indiferent de rezultat. Şi atunci ... de ce să ne batem capul cu ele ?? Ne rugăm, cerem rezolvarea .... şi aşteptăm cu răbdare. Mintea occidentalului poate nu ştie să "abandoneze", suntem obişnuiţi să ne batem capul, până la capăt. Şi apropo ... abandonarea problemei nu înseamnă nicidecum fuga de ea. Gandiţi-vă la ceva de genul: "facă-se voia Ta".

Ági

Superficialitatea în credinţa noastră

Ne căutăm toţi drumul în viaţă.

Odată şi-odată ajungem într-un punct, când ne întrebăm: încotro ? .... unii ........ nu toată lumea. Sunt care se mulţumesc cu maşina, casa, jobul, poziţia socială, pasiunile şi cu sănătatea poate şubredă. Cei care se întreabă încotro, ei sunt căutătorii, spune Shri Mataji. Căutătorii adevărului. Care este adevărul despre noi ? De ce ne-am născut aici şi acum ?, ce trebuie să facem ?, care este scopul nostru ? - ne întrebăm.

Ne gândim ... spiritualitatea o fi ? Poate există totuşi Dumnezeu.

Hai să vedem .....

Şi ....... începem să mergem la biserică sau începem să mergem mai des ca şi până acuma, începem să ne rugăm, mergem la alte biserici şi vedem la ei cum e, oare yoga ce-i ?

Şi dacă începem să ne rugăm din inimă, sincer din inimă, nu cerem lucruri materiale, ci răspunsuri la întrebările noastre .... indeferent de biserică, de religie, de calea spirituală pe care o urmăm, începem să primim. Observăm răspunsurile în viaţa noastră de zi cu zi, iar dacă le observăm, ne creşte credinţa. Credinţa în spiritualitate.

Când găsim calea noastră de spiritualitate, suntem convinşi de ea. Ne simţim bine. Simţim bucurie, linişte interioară, simţim colectivitatea în care ne aflăm. Calităţile Divinului încep să se manifeste în noi, calităţi care există în noi, dar cu timpul poate le-am suprimat. Inocenţa, iubirea detaşată, iertarea, generozitatea, respectul, demnitatea, compasiunea, umilinţa sunt câteva calităţi divine care în mod normal ar trebui să se manifeste în noi. Bucuria se vede în ochii noştrii, bucuria radiază prin noi. Asta ar trebui să fie starea pe care ne-o dă calea spirituală, stare care e uşor de dobândit, dar e greu de păstrat. Foarte multe lucruri negative sunt în jurul nostru care ne afectează fără să ne dăm seama. Trebuie să fim foarte consecvenţi în credinţa noastră, altfel pierdem firul. Bucuria se estompează, să nu mai vorbim de dorinţa de evoluţie spirituală, cea pe care am simţit-o când am început să „căutăm”. Viaţa noastră spirituală devine obişnuinţă, automată, superficială. Nici nu observăm. Devenim din nou aproape cum am fost, doar că acuma respectăm nişte reguli, pe care înainte le simţeam altfel. Când facem ceva din toată inima, aceasta nu mai este regulă, este un lucru spontan, de la sine înţeles. Iar acest „sine” ? ..... cine/ce este ?

Este Spiritul din noi, care ne ghidează dacă îi cerem şi este cel care ne lasă în pace dacă nu ne amintim de El.


Dar ....... cuvintele astea sunt doar o părere, o experinţă personală.


Cu drag, Ági

De ce este aşa greu să nu te gândeşti la nimic

Am găsit un articol foarte interesant, intitulat „De ce e aşa obositor să nu te gândeşti la nimic” (sursă: hotnews), unde spune că ştiinţa a descoperit cât de greu este să îţi opreşti gândurile şi că „inhibarea gândurilor se face cu un consum surprinzător de energie”.

Cei care au practicat, sau practică în prezent o formă de yoga, unde scopul final al meditaţiilor este să ne oprim gândurile şi să rămânem în „starea fără gânduri”, pot confirma dificultatea acestui proces.

Ce se întâmplă în starea fără gânduri de fapt ?

Energia Kundalini se ridică din osul sacru de-a lungul coloanei vertebrale, străpunge fontanela şi se resimte briza răcoroasă deasupra capului. Este manifestarea energiei Kundalini în noi. În starea fără gânduri putem simţi Spiritul. Ori Spiritul ce este? Este bucurie, este iubire pură. Spiritul se manifestă doar când suntem deasupra gândurilor noastre, deasupra mentalului. Acolo este şi Divinul. Deasupra mentalului. În starea fără gânduri se uneşte microcosmosul cu macrocosmosul. Dovada sunt vibraţiile noastre răcoroase.

Cum ne oprim gândurile ?

Prin exerciţii de atenţie. Încercăm să ne punem atenţia pe un anumit lucru şi să ne menţinem atenţia acolo. Pe inimă, în fontanelă, pe vibraţiile răcoroase din palmele noastre, pe respiraţie. Shri Mataji spune, ca noi să ne oprim gândurile este foarte important să iertăm. Ştim că iertarea a fost una din puterile lui Iisus. Dar cel mai important pentru a ne ridica deasupra mentalului este devoţiunea sinceră faţă de maestrul nostru spiritual, cel care ne-a arătat calea spirituală, cel care ne învaţă despre Divin, despre Spirit, despre sinele nostru.

Iată ce spune Shri Mataji în cartea Sa, „Era Metamodernă”, despre chakra corespunzătoare subiectului nostru de discuţie:

„La intersecţia chiasmei optice din creier, se află centrul Agya cu două aspecte: unul guvernând hipofiza, iar celălalt epifiza. Epifiza înmagazinează toate condiţionările superego-ului, iar hipofiza creează ego-ul. Cele două baloane ale ego-ului şi superego-ului sunt plasate fiecare pe partea opusă, datorită intersectării la nivelul chiasmei optice unde se află chakra Agya. Astfel, o persoană cu blocaje pe partea dreaptă are afectat balonul ego-ului pe partea stângă a creierului, în vreme ce o persoană cu blocaje pe stânga are afectat balonul superego-ului şi al condiţionărilor pe partea dreaptă. Dacă o persoană are partea dreaptă a corpului paralizată, atunci vom şti că este afectată partea stangă a creierului. Când gândim prea mult, vor apărea probleme la centrul din partea dreaptă, iar ego-ul se va umfla din ce în ce mai tare, înnăbuşind întregul discernamânt.

Condiţionările pe care le avem din copilărie, se acumulează treptat pe partea stângă şi vor crea probleme. ... Condiţionarile dobândite nu sunt adevărate dar, pe măsură ce ne acaparează, ajungem să le acceptăm ca fiind reale. Odată cu vârsta, se amplifică şi condiţionările, iar efectul exercitat de ele asupra psihicului este uneori extrem de periculos.

Oamenii oscilează dintr-o parte într-alta, asemenea unui leagăn sau unui pendul. Ei nu pot rămâne în centru, ceea ce devine posibil numai când Kundalini se stabilizează într-o conexiune permanentă cu Divinul. Rezultatul deplasării către cele două extremităţi este crearea de probleme personale şi sociale.

Termeni de bază în sahaja yoga

Ce sunt chakrele ?

Sunt centri energetici subtili situaţi la nivelul plexurilor nervoase principale din corpul nostru. O chakra este o „roată/rotiţă”, aceasta este semnificaţia traducerii cuvântului sanscrit „chakra”. În corpul nostru subtil avem şapte centre energetici, care corespund diferitelor stadii din dezvoltarea umană. Odată treziţi/activaţi (proces realizat în urma experienţei numite realizarea sinelui/spiritului), aceşti centri încep să emită vibraţii, exprimând calităţi pe care Divinul le-a pus în interiorul nostru. Problemele fizice, emoţionale sau mentale pot fi regăsite în dezechilibrele energetice ale uneia sau mai multor chakre.

Blocaje/dezechilibre energetice

Un blocaj/dezechilibru energetic apare atunci când o chakra nu funcţionează corect. Acest lucru impiedică ascensiunea energiei Kundalini care se face prin chakra respectivă la o chakra situată la un nivel superior. Este posibil ca chakrele noastre să nu funcţioneze corect şi aceasta este cauza principală a tuturor problemelor din viaţa noastră. După activarea energiei Kundalini, aceasta automat vindecă chakrele afectate utilizând tehnicile de meditaţie şi purificare.

Vibraţiile

Odată ce energia Kundalini este activată/trezită putem simţi vibraţiile acesteia. Vibraţiile se manifestă în formă de briză răcoroasă deasupra capului şi în palme. Kundalini urcă pe canalul central, străpunge fontanela, astfel noi putem simţi briza răcoroasă deasupra capului. Putem avea şi senzaţii de căldură în palme, în degete, care indică prezenţa blocajelor energetice şi care înseamnă că nu există armonie cu spiritul. Tot ceea ce este creat în Univers emite vibraţii, dar capacitatea de a le simţi se dezvoltă numai prin activarea energiei Kundalini. Tot ceea ce emite vibraţii răcoroase se află în echilibru şi este „sfânt”.

Kundalini

Este o energie maternă care se află în stare latentă în osul sacru de la baza coloanei vertebrale. Această energie se activează foarte simplu, este nevoie doar de dorinţa noastră. Shri Mataji este maestrul spiritual care activează energia Kundalini în persoanele care doresc, iar la rândul lor, aceste persoane pot să dea mai departe cunoaşterea primită. Scopul trezirii energiei este de a ne da yoga, de a ne conecta cu energia Divină atotpătrunzătoare, începându-şi astfel munca de a ne purifica şi de a ne echilibra centrii energetici.
„Există numeroase descrieri ale lui Kundalini care ne pun în gardă contra primejdiilor şi pericolelor „îmblânzării” lui Kundalini. De asemenea, multe cărţi descriu o varietate de experienţe de trezire a lui Kundalini care sunt deosebit de grosolane şi înfricoşătoare. Cu alte cuvinte, dacă cineva care nu este realizat (nu are activat energia) încearcă să o trezească pe Kundalini, ea nu răspunde acestei invitaţii. Principiul păzitor al lui Kundalini reprezintă puritatea integrală şi inocenţa divină. Acesta se „irită” dacă cineva încearcă să o insulte pe Kundalini, iar „mânia” sa zguduie energia sistemului nervos simpatic. „ - Shri Mataji Nirmala Devi

Meditaţia şi tehnicile de purificare


Prezentarea meditaţiei pe scurt: în timpul meditaţiei trebuie să stăm cât se poate de comozi, dacă e posibil cu spatele drept. Deoarece noi ne resimţim dezechilibrele în palme şi în degete, ne ţinem mâinile cu palmele în sus pe genunchi. Ne ducem mâinile pe diferite chakre, cerând energiei Kundalini să stabilească în noi calitaţile respectivelor chakre. Când ajungem în ultima chakră, numită Sahasrara, rămânem cu atenţia acolo, încercăm să stăm în starea numită fără gânduri. Conştienţi de tot ce se întâmplă în jurul nostru, dar fără gânduri. Este foarte dificil să stăm mult în această stare, dar exersând reuşim. În starea fără gânduri noi resimţim puterea energiei Kundalini, briza răcoroasă, liniştea spiritului, bucurie pură, suntem protejaţi, suntem conectaţi cu energia Primordială care ne înconjoară.
Tehnicile de purificare sunt foarte simple şi accesibile. Se folosec elementele, cum sunt focul, apa, aerul, pământul. Pentru învăţarea tehnicilor de purificare vă aşteptăm la programele noastre publice, sau vă stăm la dispoziţie la adresa de mail a asociaţiei.

Religiile

„Pe care le venerăm sunt expesii ale experienţelor fiinţelor realizate (cu energia Kundalini activată), vizionare. Ele vorbesc cu toţii de Fiinţa interioară, de o a doua naştere şi de Realizarea Sinelui / Spiritului. La început, în India de exemplu, au încercat să orienteze atenţia oamenilor către interiorul fiinţei cu ajutorul introducerii de simboluri reprezentând prezenţa Fiinţei Universale (inconştinetul universal, în termenii psihologilor) din interiorul nostru. Din păcate, aceste simboluri au dat naştere unui panteism dezmembrat, iar atenţia credincioşilor s-a fixat asupra simbolurilor şi a ritulurilor exterioare, ceea ce desigur, nu conducea la ţelul urmărit.
Alt gen de experiment religios, cel care constă în a vorbi numai în termeni ascunşi a dat naştere la multe religii, care s-au pierdut în dogme sau „isme”. Motivul acestor fapte era simplu: nu ţinând discursuri asupra florilor sau mierii veţi putea merge să le gustaţi. Dimpotrivă, aceasta nu va face decât să creeze dogmatisme. Trebuie să devenim albine pentru a ajunge la miere.” - Shri Mataji Nirmala Devi

Conexiuni cu alte discipline


Sahaja Yoga este privită în mod diferit: cei care critică metoda văd în această cale o formă de spiritualitate de tipul New Age și care creează un sincretism religios axat pe figura centrală a fondatoarei, în fapt o mistifcare, în timp ce discipolii identifică această metodă ca fiind "Maha-Yoga" - "Yoga finală" și cea mai completă cale de realizare spirituală.
Din punct de vedere religios Sahaja Yoga include componente din aproape toate religiile mari ale lumii apărute de-a lungul timpului, de la lumea antică a Greciei (prin preluarea mesajelor lui Socrate), pînă la spațiul Orientului mijlociu (Zoroastru) sau cel Extrem Oriental (Lao Tze, Confucius). Elemente de crestinism gnostic sau islam de factură mistică (sufi) sunt de asemenea preluate de această metodă.
Miezul învățăturilor predate de fondatoarea metodei rămîne în esență de factură hindusă cu rădăcini în vedanta. Metoda este una de "tantra yoga" cu elemente de bhakti yoga si raja yoga, care însă exclude și chiar condamnă practicile sexuale în obținerea "Eliberării". Această abordare diferențiază metoda de alte curente sahaja, în special de curentele sahajya practicate în Bengal (India).
Din punct de vedere științific tehnica Sahaja Yoga are cele mai mari afinități cu abordarea psihanalitică a lui Carl Gustav Jung în ceea ce privește procesul de dezvoltare a ființei umane, existînd puternice similitudini teoretice cu metoda individuației dezvoltată de Jung. Metoda mai are conexiuni cu medicina holistică, aplicații practice în psihologie, agricultură etc. dar reușitele trebuie supuse în continuare experimentului științific. (sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sahaja_yoga)

Aghi

Chakrele şi bolile

Înainte să prezentăm câteva boli şi chakrele/canalele energetice corespunzătoare, trebuie să ştim că numai atunci ne putem simţi blocajele energetice, dacă avem activat în noi energia Kundalini. Aceste chakre şi canale energetice ale corpului nostru subtil au diferite calităţi pe care dacă le neglijăm în exces, nu le dăm importanţă, atunci se produc blocajele, iar dacă nu corectăm aceste blocaje din timp, se instalează boala. În acelaşi timp boala ne purifică. Dar, pentru că nu ne place să fim bolnavi, ar fi ideal dacă am putea sări peste aceste boli neplăcute, chiar dacă este doar o simplă durere de cap.
În afară de boli am inclus şi alte aspecte ale vieţii.
Informaţiile care urmeză a fi prezentate sunt preluate în totalitate din discursurile lui Shri Mataji Nirmala Devi, în prezent cea mai renumită personalitate spirituală.
La câteva boli am trecut doar chakra corespunzătoare sau canalul energetic, calităţile şi cauzele blocajelor fiind disponibile în articolul anterior, numit Calităţile şi cauzele blocajelor ale chakrelor şi canalelor energetice.

- astmul bronşic – combinaţia chakrelor anahat drept şi anahat stâng. Cauzele: dacă părinţii s-au certat prea mult, dacă sunt divorţaţi, dacă lipseşte securitatea dată de dragostea părinţilor, dacă tatăl este decedat, dacă ambii părinţi sunt decedaţi, probleme relaţionale cu tatăl, probleme în calitate de soţ

- alergii – canal stâng şi ficat letargic, inactiv. Alte boli rezultate de ficat letargic sunt ciroza şi eczemele. Alergiile pot rezulta şi din deficienţă de calciu din copilărie. Un ficat activ poate produce greţuri şi probelem biliare. Dacă suntem prea graşi sau prea slabi, sunt probleme ale ficatului.

- ciuperci de piele – canalul stâng

- alcoolul – chakra nabhi drept. Alcoolul este pentru polizare, nu pentru consum. Ginul (de exp.) s-a folosit pentru polizarea diamantului. Dacă noi consumăm alcool, “ne polizează” ficatul, împiedică transferul căldurii din ficat în sânge. Rezultatul: avem un temperament iute si suntem nervoşi.

- aids – chakra mooladhara

- orbire – chakra swadhistan stâng. Orbirea se datorează diabetului sau unor posesiuni, ori ambele împreună. O persoană care are ochii deschişi, dar este orb, este afectat de subconştient, unde spiritele atacă un canal stâng dezechilibrat.

- diabet – chakra swadhistan drept. La început canalul drept acţionează în exces, afectat apoi şi canalul stâng. Canalul drept devine vulnerabil. Exces de mental. Nu avem atenţia pe Spirit, ne complacem în condiţionările noastre, intervine frica. Toate celule grase sunt folosite de creier. Swadhistan drept acţionează, neglijând partea stângă, astfel swadhistan stâng se dezechilibrează complet. Acţionează şi sentimentele noastre de vinovăţie. La acest punct se dezvoltă diabetul.

- cancerul sângelui (leucemia) – întreg canalul stâng

- splina - swadhistan stâng - este vitezometrul în noi, dacă noi facem totul în grabă, mâncăm în timp ce citim ziarul, mâncam în fugă, gândim prea mult, splina va produce tot mai multe celule rosii în sânge. În timpul sarcinii fătul poate prelua toate aceste informatii prin intermediul sângelui, care reţine mesajul comportamentului mamei.

- cancer la sân, probleme la sân - anahat centru - insecuritatea femeii cauzată de soţ care o înşală sau are atenţia prea mult pe alte femei

- cancer - canal stâng - cancerul nu este altceva decât dezechilibrul sistemului nostru nervos simpatic stâng. Este canalul "rece" şi caracterizează persoanele letargice, apatice, care se complac în trecut, sunt legate de amintiri, au o fire emotivă, romantică, plâng cu uşurinţă, sunt dominate de alţii, care le fac sa sufere. Este canalul trecutului, al dorinţei şi al afectivităţii.

- moartea - e ca si cum ne schimbăm hainele. Când murim mor elementele din noi, pamântul şi apa. Ramâne sufletul care este cuprins din elementele foc, aer, ether, Spirit si Kundalini. Câteodată, când murim, sau suntem pe pragul morţii şi ne întoarcem, oamenii spun că au trecut prin tunele luminoase sau tunele întunecate, sau chiar strălucitoare, se întâmplă când Spiritul din noi începe să urce, atenţia noastră urcă şi simţim parcă trecem printr-un tunel. Oricine se naste va muri, aşa-i sistemul. Dacă noi plângem prea mult după persoana decedată, acesta nu va avea pace, nu va putea trece mai departe, va fi nevoit să aştepte după noi. Cei care mor se pot naşte din nou. Dar moartea se poate folosi şi pentru a pedepsi oamenii, pentru a distrguge oamenii .... asta poate face Mama Pamânt (vezi catastrofele naturale). Deci, când o persoana moare, Sufletul îl paraseste, Spiritul îi este ghid, le putem numi "spirite moarte". Spiritele moarte nu pot trece mai departe dacă ei sunt încă ataşati de ceva din viaţa lor, de exp. de copiii lor, de casele lor, de obiceiurile lor de a bea, etc. Acestea sunt spiritele care ne deranjează câteodata. Ei pot sta în grupuri, pot fi mulţi, de diferite tipuri. Anumite dificultăţi le putem avea de la aceste spirite. Cea mai bună modalitate de a scăpa de aceste spirite să avem o viaţă fără ataşamente, să avem o atitudine detaşată în timpul vieţii noastre.

- avortul - dacă o femeie doreşte să facă avort, trebuie lăsată să facă. Cea care trăieste este mult mai importantă decât cea care înca nu are viaţă. Copilul se poate naşte oricând, nimeni nu moare permanent. Dar sincer vorbind, femeile nu ar trebui sa facă avort, totul avem de la Puterea Divină, care ştie de ce face lucrurile aşa cum le face.

- depresie - canal stâng

- constipaţie – chakra mooladhara dreaptă

- diareea – chakra mooladhara stângă. Are rolul de curaţire a organismului

- medicii - cunosc doar corpul fizic al fiinţei umane. Corpul nostru fizic poate fi sănătos, dar problemele noastre comportamentale, psihice, mentale, emoţionale se finalizează prin îmbolnavirea corpului fizic.

- epilepsie - posesiune pe canal stâng

- dureri de cap – hiperactivitatea canalului drept, swadhistan drept, prea mult ego

- hipertensiune – hiperactivitatea canalului drept

- impotenţa – Mooladhara

- sterilitatea femeilor – chakrele mooladhara şi swadhistan. Prea mult mental în mooladhara. Prea multa activitate in viata de zi cu zi.

- tensiune mică - canal stâng - temperament letargic, se pot dezvolta cheaguri de sânge. Cheagurile pot cauza paralizie pe partea stânga a corpului

- colesterol mare – anahat stâng letargic

- insomnie – canalul drept

- nervozitate – chakra swadhistan stâng, canalul stâng - prea multe gânduri, ataşamentele faţă de persoanele care sunt atei pot dezvolta probleme serioase ca şi nervozitatea, leucemia, cancer, infarct

- paralizie - ego si superego, canal stâng, canal drept

- spondiloza şi tiroida - vishudi stâng

- Parkinson – chakra mooladhara şi canalul stâng

- reumatism – canal stâng

- tuberculoza - canal stâng slăbit – swadhistan, nabhi şi anahat stâng – malnutriţie, lipsa proteinelor

- răceala - chakra anahat centru - lipsa imunitatii -> lipsa calciului din organism + vit. A şi D; chakra Hamsa - sinusurile; chakra Vishuddi - când nasul este înfundat chakra vishuddi stâng, când nasul curge în exces chakra vishuddi drept. ; canal stâng slabit

- imunitate - anahat centru. Copiii protejaţi extrem de către parinţi au imunitatea foarte slăbită

- schizofrenia – canal stâng parţial posedat

- probleme ale pielii - vishuddi; nabhi drept

Dacă doriţi să aflaţi informaţii despre alte boli, metodele de purificare a chakrelor şi canalelor energetice sau orice alte întrebări aveţi vă aşteptăm la programele noastre publice sau vă răspundem pe mail (yogarad@yahoo.com).


Aghi

Calităţile şi cauzele blocajelor ale chakrelor şi canalelor energetice

Canalul stâng – canalul lunar

Calităţi: devoţiune, dorinţă pură, existenţă
Cauzele blocjelor: superstiţii, ocultism, condiţionări, probleme afective

Canalul drept – canalul solar

Calităţi: respectul de sine, universul fizic şi mental, creativitate
Cauzele blocajelor: excentrisme, exces de creativitate sau de activitate fizică, mentală

Canalul central

Calităţi: evoluţie, integrare
Cauzele blocajelor: lipsa dorinţei de evoluţie, materialismul

Chakra Mooladhara

Calităţi: armonie, echilibru, inocenţă, puritate, stăpânirea tentaţiilor, umilinţă, înţelepciune, puterea Dharmei, spontaneitate, discernământ
Cauzele blocajelor: practicarea tantrismului, ocultismului, concepţia freudiană a libertinajului sexual, desfârul, perversiuni sexuale, gândurile impure, fantasme, austeritatea, fanatism, lipsa contactului cu natura

Chakra Swadhistan

Catităţi:
aspectul stâng: cunoaştere pură / spirituală
aspectul drept: atenţia pură, gândire abstractă
aspectul central: creativitatea, simţ estetic, inspiraţia, percepţia intelectuală

Cauzele blocajelor:
aspectul stâng: falsa cunoaştere, dorinţe impure, abuz de medicamente, a-i urma pe falşii guru, magia neagră, concepte/dogme ale falşilor guru (fals guru = nu are activat energia Divină din interior)
aspectul drept: gândire şi planificare excesivă, a-i domina pe ceilalţi, materialismul, lăcomia, consum de alcool, abuz de medicamente

Chakra Nabhi


Calităţi:
aspectul stâng: pace şi bunăstare interioară, mulţumire, cămin liniştit şi echilibrat, generozitate, bunăstare materială
aspectul drept: bunăstare la nivel colectiv, demnitate, capacitatea de a duce la bun sfârşit ceea ce se întreprinde, grija pentru ceilalţi, forţa atenţiei/concentrării
aspectul central: comportamentul corect, creşterea spirituală, suport al evoluţiei, principiul menţinerii

Cauzele blocajelor:
aspectul stâng: a ne face griji peste măsură, lipsa generozităţii, îngrijorare pentru probleme de familie, agitaţie, atitudinea dominatoare a soţilor
aspectul drept: consumul alimentelor fermentate, ciuperci, alcool, probleme de atenţie, mofturi, pretenţii
aspectul central: fanatism, atitudine critică excesivă, atenţie excesivă pe hrană, alimentaţie prea grasă, a mânca prea mult sau a se priva excesiv

Vidul

Calităţi: respect pentru învăţăturile profeţilor, principiul de maestru spiritual, autoritate, autodisciplina, devotamentul, calitatea de a fi propriul stăpân, puterea voinţei, calitatea de a-i învăţa pe alţii cunoaşterea spirituală

Cauzele blocajelor: lipsa de stăpânire de sine, lipsa de personalitate, ataşament faţă de un maestru nerealizat, orice formă de fanatism, lipsa de respect faţă de legi şi de morala Divină reprezentată şi prin cele Zece Porunci

Chakra Anahat

Calităţi:
aspectul stâng: existenţă, bucurie divină, compasiune, iubiră pură (detaşată), calitatea de mamă
aspectul drept: responsabilitate, limitele comportamentului just, calitatea de tată, soţ
aspectul central: sentimentul siguranţei/securităţii, încrederea în sine şi în ceilalţi, încrederea în Puterea Divină

Cauzele blocajelor:

aspectul stâng: probleme în relaţia cu mama, neglijarea Spiritului, false identificări şi ataşamente, eforturi fizice sau mentale excesive, atenţia dirijată spre exterior, spre lucruri superficiale, materiale, lipsa credinţei în Puterea Divină, superstiţii
aspectul drept: probleme în relaţia cu tatăl/fiul, probleme de sănătate ale tatălui, decesul timpurie a tatălui, agresiune afectivă, probleme ale cuplului (în calitate de soţ), comportament arogant, nerespectarea bunelor moravuri şi a legilor societăţii, iresponsabilitate
aspectul central: sentiment de insecuritate, frică, excese emoţionale

Chakra Vishudi

Calităţi:
aspectul stâng: respect faţă de sine, relaţia frate – soră
aspectul drept: respect faţă de alţii, amabilitate, integrare în colectivitate, sentimentul de a face parte din Tot
aspectul central: diplomaţie, calitatea de a fi martor detaşat

Cauzele blocajelor:

aspectul stâng: sentimente de vinovăţie, limbaj sercastic, înjurături, relaţii şi comportamente imorale, lipsă de respect faţă de sine
aspectul drept: a vorbi prea mult, limbajul grosolan, certurile, dominare prin cuvânt, aroganţa şi dorinţa de a ieşi în evidenţă
aspectul central: a vorbi împotriva lui Dumnezeu sau nerespectuos, a vorbu mult sau tăcerea glacială, maniere ascunse sau complicate de a se exprima, a fuma, a repeta mantre fără încetare şi fără discernământ, individualism


Chakra Agnya


Calităţi:
stânga: superego
dreapta: ego
centru: iertarea

Cauzele blocajelor:
stânga: a-şi face rău propriei persoane, frică, posesiuni, condiţionări
dreapta: îndoieli, individualism, exces de planificare, clarviziune
centru: idei false despre Dumnezeu, priviri şi gânduri impure, incapacitatea de a ierta

Chakra Sahasrara

Calităţi: integrare în conţtiinţa fără gânduri, facultatea de a trăi în prezent, obţinerea conştiinţei vibratorii, resimţirea brizei răcoroase

Cauzele blocajelor: îndoială faţă de Dumnezeu, ateism, activităţi anti-Dumnezeu, dogmatism.

Aghi